Ser detta mail konstigt ut? Klicka här för att öppna det i en browser »

Nyheter från Groth & Co
  Oktober 2010
 
Välkommen till INTA Roundtable i Sverige - 25 november

För första gången på många år kommer ett INTA Roundtable att hållas i Stockholm torsdagen den 25 november, kl 15.30‑16.30 i Spårvagnshallarna, Birger Jarlsgatan 57 B, Stockholm.

Ämnet kommer att vara den nya svenska varumärkeslagen. Den kommer att belysas både ur ett legalt, innehavar- och ombudsperspektiv. Talare blir Anneli Skoglund och Göran Söderström från Justitiedepartementet samt Carl Wendt från Electrolux.

Groth & Co, som är medlem i INTA (International Trademark Association), har blivit utvald att stå som värd och bjuder alla deltagare på efterföljande mingel och förfriskningar i sina lokaler.
För information och kostnadsfri anmälan vänligen kontakta
lena.fredriksson@groth.eu 

                        

 
Väx med ditt företag - nytt event 24 november!
 
Academy of Excellence är Sveriges första utbildning för entreprenörer och företagsledare som vill växa med sina företag och har startat i höst. Groth & Co är samarbetspartner och föreläser på Academy of Excellence och vi vill på så sätt främja företagens tillväxt till framgång. 

I samband med starten ordnades nyligen ett event med ett stort antal företagsledare på Café Opera där man fick möjlighet att prata med både nya och erfarna företagare.

Nästa chans för detta nätverkande blir den 24 november!
Mer information på www.academyofexcellence.se och www.tillvaxtforetag.nu
 
 
Kan man ta patent på broccoli?
 

SR Ekot har meddelat att ett brittiskt bolag har 2002 fått patent på en metod för att få fram en broccolisort som innehåller ett ämne som motverkar cancer. Två andra bolag har klagat hos det Europeiska patentverket och ifrågasätter om det är en patentberättigad uppfinning eller endast växtförädling. Om patent på växtsorter blir tillåtet kan företag ta patent på livsviktiga växter. Kritiker menar också att lantbrukare och konsumenter får betala högre priser för sådana grödor.

Det brittiska bolaget som äger patentet påstår att det är en teknisk process, genteknik, medan motparten hävdar att det är en biologisk process, vilket generellt inte får patenteras. Europeiska patentregler tillåter biotekniska uppfinningar, däremot inte patent på växtsorter eller djurraser.

Ytterligare en tvist pågår vad gäller en tomatsort där man lyckats minska vattenhalten och fått fram en sort som lämpar sig bra för ketchup.

Ett beslut från det Europeiska patentverket EPO bör komma under hösten.

Groth & Co ger rådgivning i ärenden rörande skydd vid växtförädling. Vill du veta mer om växtskydd svarar gärna Groths erfarna konsulter på dina frågor.

 
 
Vilseledande skydd av amerikanska patent? 
 
Det har uppmärksammats att vid märkning av patenterade produkter i USA har dessa fått ett patentnummer som innebär att man kan tro att produkterna har ett större skydd än de egentligen har. Det tycks endast vara ett förbiseende, men att ge ett patentnummer som är missvisande strider mot de amerikanska reglerna. Det har tidigare inte visats sig vara något problem men har nu aktualiserats i tvister. För att det dock skall vara åtalbart krävs ett avsiktligt vilseledande.
 
 
Konferensen Patentintrång - en viktig fråga
 
Det var god uppslutning på den nyligen genomförda konferensen som behandlade frågor om patentintrång. Det var ett fullmatat program och en av punkterna handlade om taktiska överväganden i samband med inlämnande av bruksmönster och patent. Engagemanget var stort och diskussionerna stundtals livliga.
 
 
Information om patent och varumärken tillgängligt i databas
 
PRV har lanserat e-tjänsten Svensk Patentdatabas där man kan hitta alla offentliga svenska och europeiska patent som validerats i Sverige. Databasen har goda sökmöjligheter; sökbar fulltext, registeruppgifter t ex uppfinnare eller ombud. Man kan också få information om  klassuppgifter, statusinformation, alla inscannade handlingar och mycket mer. Tjänsten är kostnadsfri, kräver ingen inloggning och är tillgänglig dygnet runt.
Likaså Varumärkesregistret är nu tillgängligt kostnadsfritt som bl a innehåller information om registrerade varumärken samt status på ansökningar.
Läs mer på
www.prv.se
 
 
Patentdagen® 13 april 2011
 
Nordens största mötesplats för dig som arbetar med patent. Notera datumet redan nu i din almanacka!
 
 
Fakturabluffare fortfarande i farten
 
Vi vill återigen göra er uppmärksamma på det flöde av fakturor på varumärkesregister som inte ger något lagligt skydd. Efter att ha sett en markant ökning i våras fortsätter det strömma in blufferbjudanden. 

Groth & Co vill påminna om att vi har en varningslista på vår hemsida över företag som skickar ut sådana. Får du ett erbjudande/faktura som ser misstänkt ut är du välkommen att kontakta din konsult för råd innan du betalar fakturan.
 
 
Värdefulla varumärken
 
Apple ligger i topp över världens värdefullaste varumärken. Apple har kommit ut med många innovativa produkter och därmed ökat sitt immateriella värde markant till dagens 57.4 mdr dollar. Marlboro har raskt vuxit och ligger idag på  åttonde plats med ett värde på 29.1 mdr dollar. Detta är en stor överraskning då motståndet mot cigaretter har ökat starkt.  På andra plats ligger Microsoft med 56.6 mdr dollar och Coca-Cola på tredje med ett värde på 55.4 mdr dollar. Detta har framkommit i en ny stude av Forbes i samarbete med Jeffrey Parkhurst.
Källa: Tendens Special
 
 
Internationella varumärkessystemet
 
Skydda ditt varumärke internationellt – nya länder anslutna till Madridprotokollet.
Man kan idag, genom Madridprotokollet (M2), söka internationellt skydd för ett varumärke upp till 85 länder i en och samma ansökan. Detta är ett kostnadseffektivt sätt att skydda sitt varumärke och ger en rad samordningsfördelar.

Har man sedan tidigare en sådan registrering kan man i efterhand ansluta både gamla som nya medlemsländer till sitt varumärkesskydd. Underhand har länder och regioner som USA, Sydkorea och EU tillträtt systemet. Senast i raden fr o m 1 september 2010 är även Israel medlemmar i Madridprotokollet.

En lista med samtliga länder som kan omfattas av en internationell registrering (M2) och mer information finns på
http://www.wipo.int/madrid/en/
Kontakta gärna någon av våra konsulter om ni har frågor kring internationellt skydd.
 
 
Dags för förnyelse av dina varumärkesskydd?
 
I samband med förnyelser kan det vara bra att fundera över behovet av kompletterande registreringar, nya eller justering av varor/tjänster, nya länder, ny utformning av varumärket, bevakning, sam- och nyregistreringar av tidigare nationella rättigheter inom såsom internationell registrering eller  EU-varumärke. Behöver du hjälp med detta kan du alltid fråga Groths erfarna konsulter.
 
 
Nominera till Signumpriset® 2011 före 3 december! 
 
SIGNUMPRISET® delas på ut på Varumärkesdagen® till det nordiska företag som bäst vårdar sitt varumärke.
Vem vill du se som vinnare? Före den 3 december är du välkommen med din nominering.
>> Läs mer här
 
 
Varumärkesdagen® 20 januari 2011
 

För 20:e året, Nordens största mötesplats för dig som arbetar med varumärken!
Med Fördjupningspass 19 och 21 januari 2011.
Försäkra dig om en plats och anmäl dig i god tid!

Här är några punkter ur ett fullmatat program:
- Den nya varumärkeslagen och ändringarna i firmalagen
- Varumärket i sociala medier
- Hur förvaltade Saab Automobile ett varumärke i motvind?
- Vägen till Spendrups varumärke Briska
- Ny standard för värdering av varumärken
- Hur byggde Electrolux ett starkt globalt varumärke?

Läs det fullständiga programmet och anmäl dig här 

Du vet väl om att du kan delta i diskussionsgruppen för Varumärkesdagen® på LinkedIn?
 
 
WIPO lanserar ny sökmotor
 
Den 1 juni 2010 lanserade WIPO (World Intellectual Property Organization) en gratis sökmotor - WIPO GOLD. WIPO GOLD ger dig tilllgång till en bred samling sökbara IP-uppgifter och verktyg som rör till exempel teknologi, varumärken, mönster, WIPO standarder, IP klassifikationssystem samt IP-lagar och avtal.
>> WIPO GOLD 
 
 
Får inte kalla Alvedon för "snällt"
 
Företaget som äger Alvedon, Glaxo Smithkline, har i sin reklam angett ”Är man stor måste man vara snäll”. Detta ger intrycket av att läkemedlet är helt ofarligt och det framgår inte tydligt i informationen att det bara gäller vid eventuella magbesvär. Läkemedelsindustrins informationsgranskningsman, IGM, anser därför att det är en allvarlig förseelse och kräver en avgift på 120.000 kr.
Källa: dagensmedicin.se
 
 
Google ändrar policy för AdWords
 
Google meddelar att de kommer ändra sin policy vad gäller annonsörers rätt att köpa sökord som motsvarar tredje parts varumärke. Tidigare har varumärkesinnehavare kunnat inge ett varumärkesanspråk till Google för att förhindra annonsörer att köpa annonsplats som visas i anknytning till sökord som motsvarar varumärkesinnehavarens. Annonsörer kommer således fortsättningsvis medges att köpa sökord som varumärkesregistrerats av tredje part. Beslutet grundar sig i ett förhandsavgörande av EU-domstolen.
I förhandsavgörandet fann domstolen emellertid att Google hade respekterat varumärkesrätten trots att de beviljat annonsörer att lägga bud på sökord som varumärkesregistrerats av tredje part. Detta med beaktande av att motverka konkurrenshinder för aktörer på andrahandsmarknaden.

Varumärkesinnehavare kommer emellertid även fortsättningsvis kunna framföra klagan hos Google om denne anser en annons vara vilseledande. Om klagan sedermera bifalls av Google kommer således annonsen att tas bort. Google understryker att de även fortsättningsvis kommer att förbjuda annonser för förfalskade varor samt arbeta för att identifiera sådana varor.
 
 
Apple varnar för "namnpirater"
 
Vid användandet av Apples produkter iPhone, iPad och iPod Touch har användandet av små mjukvaror kallade applikationer, eller s k ”appar”, blivit en naturlig del. Utvecklandet av dessa appar sker ofta av externa företag som ansöker om tillstånd hos Apple som sedan får publicera applikationen i Apples AppStore, varefter slutanvändare kan ladda ner till t ex sin iPhone.

Man har nu fått problem med att ”namnpirater” lägger beslag på vissa företagsnamn i AppStore. Likaväl som att man kan registrera domännamn utan att vara varumärkesinnehavare, har Apple råkat ut för liknande situationer kring applikationer där företag reserverar namn utan att leverera någon teknisk applikation. Ett sådant namn kan efter registrering vara blockerat för all framtid.  Apple har nu tagit tag i problemet och varnar nu dessa att om de inte inkommer med en applikation inom 90 dagar, måste man släppa namnet för att någon annan leverantör ska kunna använda det.

Även om man inte kan bevisa att det är en ”namnpirat” som ockuperar namnen, är det positivt för alla varumärkesinnehavare att Apple, med sina nya stramare riktlinjer, styr upp registrering av namn på applikationer.
Källa: Techcrunch.com
 
 
Bilden på Golden Gate-bron får vara kvar
 
Den kaliforniska vinproducenten Golden State Vintners (GSV) har hävdat att Vin & Sprit (V&S) felaktigt fått registrera namnet Golden Gate. Då TWG/GSV i slutet av 2004 ansökte om registrering av Golden Gate som ett gemenskapsmärke upptäcktes att V&S i strid med överenskommelsen hade registrerat varumärket i Sverige för egen räkning. I samband med detta stod det också klart för GSV att V&S hade använt varumärket "Golden Gate" vid försäljning av rött vin, dvs. vin som inte kom från GSV.

Vinerna är s k bulkviner och har under en tid sålts under namnen Golden Gate California Red respektive Golden Gate California White, trots att vinerna även kommer från andra producenter. Vinerna är s.k. generiska, vilket innebär att de kan innehålla druvor från vilken vingård som helst.

V&S förlorade rätten att använda varumärket samt blev skadeståndsskyldig för avtalsbrott. Efter domarna har V&S fortsatt att använda samma förpackning, med bilden på bron, men utan varumärket. GSV har inget renommé på den svenska marknaden. Produkterna California Red och Carlifornia White har sålts av V&S på Systembolaget under 20 år. Svenska konsumenter är vana att betrakta dessa produkter som V&S produkter.

Marknadsdomstolen anser inte att användandet är vilseledande eller utgör renommésnyltning. Eftersom vinet är generiskt kan det numera komma från vilken vinproducent som helst så länge det är ett vitt resp rött vin från Kalifornien. Marknadsföringen påverkar inte konsumenternas förmåga att fatta ett välgrundat beslut.

Rättsfall: MD 1999:21, MD 2004:14, Id-nr: C 25/09, Ref.nr 2010:21
Källa: InfoTorg Juridik
 
 
Etablering Utomlands - stort event om IP i Kina
 

   

För företag som vill starta verksamhet i andra länder har Groth & Co inlett ett samarbete med Etablering Utomlands, vars syfte är att hjälpa företag att minimera sina risker vid en utlandsetablering. 

Den 19 oktober på Hamburger Börs höll Groth ett föredrag om patent- och varumärkesskydd vid etablering i Kina.

Läs mer om det innehållsrika seminariet om Kina 
på >> Etablering Utomlands  

 
Moderaterna kan inte använda ordet "klasskamp"
 
En ansökan om registrering av ordet ”klasskamp” har inlämnats till PRV av Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg tillsammans med Daniel Suhonen. Hon ämnar stämma Moderaterna varje gång de använder ordet ”klasskamp”. Det är en protest mot att man idag ”ska kunna äga vad som helst” och samtidigt vill hon att arbetarrörelsen ska ta tillbaka ordet. Pengarna som hon tjänar på alla eventuella stämningar ska gå tillbaka till arbetarrörelsen.
Källa: Resumé
 
 
Nya medarbetare till Groth & Co
 
Petter Øen, civ.ing, har börjat på Groth i Stockholm som Patentkonsult. Hans specialistområden är fysik, mekanik och medicinsk teknik. Petter arbetade senast som patentgranskare på EPO i München.

Helena Danielsson, civ.ing, har börjat på Groth i Stockholm som Patentkonsult. Hennes specialistområden är organisk kemi, bioteknik och polymerteknik. Hon kommer närmast från patentavdelningen på Biovitrum.

Groth & Co hälsar båda hjärtligt välkomna!
 

Nyheter från Groth & Co

Redaktör:
Lena Fredriksson
Marketing & Information
Groth & Co
Box 6107, 102 32 Stockholm
Direkttelefon:  +46 (0)8 729 91 15
Fax:                +46 (0)8 33 93 12
E-mail:          
lena.fredriksson@groth.eu 

Citera gärna, men ange källan!

Snart ny mailadress? Hjälp oss hålla
vårt register uppdaterat!
Vänligen ange din nya samt gamla
mail-adress till
info@groth.eu
Vi välkomnar också Dina synpunkter på
vårt nyhetsbrev.   


Vill du inte ha fler utskick från oss? Klicka här för att avanmäla dig »